ipolytarnóc


Go to content

Main menu:


A környék

Kalonda (Szlovákia): Lázár deák 550 éves, Magyarország első részletes térképén Kalonda egyedüli településként szerepel a kistérségből. A több mint 100 éves ún. faluházban található az a kiállítás amely a palóc tisztaszoba és az egykori falusi konyha hű másán keresztül mutatja be a korabeli falusi életet. A számtalan használati tárgyat, munkaeszközt a falubeliek ajándékozták a múzeum számára. A kiállítás további része a falu s egyben a térség történelmébe ad betekintést a honfoglalástól napjainkig.A helyi civil aktivitások elsődleges célja a természeti értékek megőrzése. E célból lett kialakítva a kalondai erdőkben a helyi jelzett turistaösvények rendszere, illetve a község fölött emelkedő Kotyor nevű hegytetőn egy kilátóhely megépítése, ahonnan az év bármely szakában pazar kilátás nyílik a térségre az Ipoly völgyétől a Polyanáig. Az akácerdők, az erdei tisztások és az Ipoly partja szinte kínálja az apró, de érdekes látnivalókat a figyelmes természetjáróknak.

Rapp (Szlovákia): Az Ipoly folyó közvetlen közelében 1996-ban vált természetvédelmi területté az az akácfákkal körülvett terület, ahol egy aránylag nagyszámú kócsagcsapat alakitotta ki fészkelőhelyét és életterét a fák lombkoronáinak védelmében.

Vilke (Szlovákia): A halastó, amely könnyen megközelíthető gépjárművel, kerékpárral a környék horgászainak és fürdőzőinek kedvelt helye. Az egykori sóderbányát az évek folyamán a természet oly mértékben hódította vissza, hogy a tó természetes módon illeszkedik az Ipolymente panorámájába. A tó és környéke különböző madárfajok tartózkodási helye, az amatőr ornitológusok és természetvédők gondoskodásának köszönhetően a tó környékén fokozatosan sikerül védetté nyilvánítani a madarak fészkelőhelyéül szolgáló területeket.

Litke: Ősi település, a környék már jóval az időszámítás előtt lakott volt. Litkén született Détári Borbás Vince (1844-1905), a jeles természettudós, flórakutató, geobotanikus. Itt született Imre Lajos (1900-1970) egyetemi tanár, nemzetközi hírű kémikus is. Litkéről származik Pál József fafaragó népművész. A településen még fellelhetők a palóc népi építészet példái. Egy litkei pajta a balassagyarmati Palóc Múzeum szabadtéri kiállításán látható.
A községhez közeli Rárós - a Dobroda-patak és az Ipoly találkozásánál - szabadtéri színpadán rendszeresen tartanak népművészeti bemutatókat.

Mihálygerge: A település a Zách-nemzetség ősi birtoka volt. A község római katolikus temploma 1926-27-ben épült. Mihálygerge jelképévé vált a 2000-ben felavatott millenniumi emlékmű, ami talapzatával együtt 11 méter magas, s az ország legnagyobb ilyen jellegű műalkotása. A kompozíción, mely Kocsis Előd munkája, az ősmagyar jelképek, a stilizált turulmadár és a napkorong látható. Ezen emlékmű körül tervezi a község az új, korszerű faluközpont kialakítását. A Nógrádi Folklórfesztivál egyik állandó helyszíne Mihálygerge, ahol hat jelentős folklór együttes működik, az ifjúság, az idősebbek és a gyermekek körében. Az 1976-ban alakult Ipoly Néptánc Együttes 1999-ben Grand Prix díjat kapott, utánpótlásukat a Laboda Gyermek Tánccsoport biztosítja. 1998-ban és 1999-ben az Országos Népzenei Verseny első helyezettje a Tücsök Zenekar, mely 1992-ben alakult és 1998-ban Arany Páva díjat is kapott. Első kazettájuk már megjelent. Aranyminősítésűek a Szájharmonika Együttes, illetve a Dobroda Hagyományőrző Együttes; utóbbiak nemcsak a helyi hagyományok feltárásában jeleskednek, de kórusként is fellépnek

Egyházasgerge: A község földesurai az 1920-as évek közepéig a Mocsáry család leszármazottai voltak. A XVII. században Mocsáry László építtetett Liptagergén egy kastélyt, amelyet a kisgergei templommal egy ma is létező - feltáratlan - föld alatti folyosó köt össze. A régi Mocsáry-kastély alatt egykor börtön volt, falba vájt fekvőhelyekkel. A legenda szerint a templom volt a honfoglaló magyarok áldozó helye. A környékbeli ásatások nyomán korabeli sírokat és tárgyakat találtak. Az utóbbi időben megélénkült a községben a hagyományőrzés, ennek egyik jele, hogy megalakult a Cinege népi tánccsoport.Back to content | Back to main menu